Når det kommer til at drive en succesfuld virksomhed på nettet, er det afgørende at have en velfungerende hjemmeside. En vigtig faktor i dette er at sørge for, at hjemmesiden altid er opdateret. I dette blogindlæg vil jeg uddybe, hvorfor det er så vigtigt at holde sin hjemmeside opdateret, og hvordan man sikrer, at både plugins og temaer er up to date. Dette blogindlæg handler specifikt om hjemmesider sat op i WordPress.
Opdatering af plugins og temaer
- Hold øje med opdateringer: Kontroller løbende, om der er tilgængelige opdateringer til dine plugins og temaer. De fleste udviklere sender notifikationer, når der er nye versioner tilgængelige.
- Automatiske opdateringer: Aktivér automatisk opdatering for både plugins og temaer, hvis muligt. Dette sikrer, at du altid har den nyeste version installeret uden at skulle gøre noget manuelt. OBS: Aktiver kun automatiske opdateringer, hvis din side er mindre, og det ikke er kritisk at den evt. går ned.
- Backup før opdatering: Før du foretager en opdatering, er det altid en god ide at tage en backup af din hjemmeside. Dette sikrer, at du har en kopi af din hjemmeside, hvis der opstår problemer under opdateringsprocessen.
Tjek af plugins uden automatiske opdateringer
Mens mange plugins modtager automatiske opdateringer via WordPress Repository, er der nogle, der ikke gør det. Disse plugins kan udgøre en potentiel risiko for din hjemmesides sikkerhed og funktionalitet, hvis de ikke bliver håndteret korrekt. Derfor er det vigtigt at tjekke disse plugins manuelt og sørge for, at de stadig er sikre og kompatible.
- Undersøgelsen pålidelighed: Inden du installerer et plugin, der ikke findes i WordPress Repository, bør du udføre en grundig undersøgelse af dets pålidelighed. Læs anmeldelser, kig efter eventuelle kendte sikkerhedsproblemer og undersøg, hvorvidt pluginnet er aktivt vedligeholdt af dets udvikler.
- Manuelle opdateringer: Sørg for at følge op med hver af disse plugins og tjek regelmæssigt, om der er tilgængelige opdateringer. Besøg udviklerens hjemmeside eller andre betroede kilder for at finde den nyeste version og foretag en manuel opdatering, hvis nødvendigt.
- Fjernelse af usikre plugins: Hvis et plugin ikke længere opdateres eller udvikles, og der er kendte sikkerhedsproblemer, bør du overveje at fjerne det fra din hjemmeside. At have et usikkert plugin installeret kan gøre din hjemmeside sårbar over for angreb. Men fortvivl ikke, der findes højst sandsynligt et plugin der kan det samme, måske endda bedre end det du har i forvejen. Det tager måske lidt tid at installere og opsætte det nye, men det er trods alt bedre end at din side bliver hacket og du dermed kan risikere at skulle starte forfra.
Du kan også komme ud for at nogle af de plugins du har installeret på din hjemmeside bliver forældet. Dem får du ikke nødvendigvis besked om. Det kan være at de bare ikke opdateres, men det kan også være at WordPress fjerner dem fra deres “lager” af plugins af sikkerhedsmæssige årsager. WordPress tjekker løbende op på de plugins der ligger i deres Repository, katalog om du vil, for at være sikker på at de plugins de tilbyder nu også er sikre nok for brugerne at anvende. Så på samme måde som du skal sørge for at køre de opdateringer der automatisk bliver sendt ud til dig, så skal du også kigge alle dine plugins igennem løbende.
- Sikkerhedsproblemer: Plugins, der ikke længere er en del af WordPress repository, modtager muligvis ikke regelmæssige sikkerhedsopdateringer. Dette kan gøre dit websted sårbar over for hackere og malware.
- Kompatibilitetsproblemer: Når WordPress opdateres, er det vigtigt, at dine plugins også opdateres for at sikre kompatibilitet. Hvis et plugin ikke længere er en del af repository, kan det være, at det ikke længere er kompatibelt med den nyeste version af WordPress, hvilket kan føre til fejl eller nedbrud på dit websted.
- Manglende support: Hvis du støder på problemer med et plugin, der ikke længere er en del af WordPress repository, kan det være svært at få hjælp til at løse problemet. Du kan ikke regne med support fra plugin-udvikleren eller WordPress-fællesskabet.
- Funktionalitetsproblemer: Over tid kan plugins, der ikke længere understøttes, begynde at fungere dårligt eller stoppe med at fungere helt. Dette kan påvirke funktionaliteten af dit websted og give en dårlig brugeroplevelse.
Tjek af plugins uden opdateringer
- Gennemgå dine installerede plugins: Start med at gennemgå listen over de plugins, du har installeret på din hjemmeside. Du kan finde denne liste i dit WordPress kontrolpanel under “Plugins”.
- Søg efter hvert plugin i WordPress Repository: For hvert plugin på din liste, gå til WordPress Repository og søg efter det. Hvis du ikke kan finde det, er det sandsynligt, at det ikke længere er en del af repository.
- Undersøg årsagen til fjernelsen: Hvis et plugin ikke længere er i repository, prøv at finde ud af hvorfor. Det kan være, at det er blevet fjernet på grund af sikkerhedsproblemer, manglende vedligeholdelse eller andre problemer. Du kan ofte finde information om dette ved at søge online eller kontakte plugin-udvikleren direkte.
- Vurder risikoen: Afhængig af årsagen til fjernelsen, skal du vurdere, om det er sikkert at fortsætte med at bruge plugin’et. Hvis det er blevet fjernet på grund af sikkerhedsproblemer, er det sandsynligvis bedst at fjerne det fra din hjemmeside.
- Find alternativer: Hvis du beslutter at fjerne et plugin, skal du finde et sikkert og pålideligt alternativ. Søg i WordPress Repository for at finde plugins, der tilbyder lignende funktioner og som er aktivt vedligeholdt.
Det er ikke sjovt at miste adgangen til sin hjemmeside. Det er ikke sjovt at blive hacket, og andre dermed har adgang til dine data. Men hvis du ikke sørger for at have tingene i orden, så kan det være dig der står for skud næste gang. Så spørgsmålet er: Har du råd til at miste din hjemmeside, og er du villig til at tage risikoen?
En sikker hjemmeside er utrolig vigtig som selvstændig! Derfor har jeg lavet sikkerhedspakker, så du kan drive din virksomhed mens jeg sørger for at din hjemmeside er sikker. Har du brug for hjælp til at få styrket sikkerheden på din hjemmeside, så brug send en mail på mette@businesssupport.dk eller ring 6054 5625.
Læs også…
Har du fået deaktiveret din Facebook-side?
Jeg har fået deaktiveret min private Facebook-profil pga. en ukendt Instagram-profil. Hvad gør jeg nu? Som jeg plejer...
Hjemmeside – NYt eller genbrug?
Hjemmeside - Ny eller forny? I den digitale tidsalder er din virksomheds hjemmeside et vindue til verden. Det er det...
Hvad gør jeg når min Facebook-profil er blevet hacket?
Jeg har fået hacket min private Facebook-profil. Hvad gør jeg nu? Det vigtigste er at du ikke går i panik, og at du...